Headlines
  • twitter
  • facebook
  • google plus
  • linkedin
  • rss feed
  • email
Published On:11 Απριλίου 2014
Posted by IRINA

Συμβουλές για να ξεπιαστείτε!

Όταν τα ''νεύρα πιάνονται'' δημιουργούν έντονο πόνο στους πάσχοντες και μεγάλη ταλαιπωρία στην καθημερινότητά τους.

Οι περιοχές που είναι περισσότερο επιρρεπείς είναι ο αυχένας (όπου τα συμπτώματα εντοπίζονται στο χέρι και στον ώμο), η μέση (όπου ο πόνος ταξιδεύει από τη μέση στο πόδι και κυρίως στην πίσω πλευρά του) και ο καρπός (όπου το μυρμήγκιασμα αφορά κυρίως τα δάκτυλα των χεριών). 

Πως θα ανακουφιστείτε από τους πόνους; Γιατί συνέχεια τα ''νεύρα σας πιάνονται'';

Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Το "πιασμένο νεύρο" είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που προκαλεί πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή και αδυναμία σε μία περιοχή του σώματος. Αν και πιο συχνά συμβαίνει στον αυχένα και στην πλάτη οποιοδήποτε περιφερικό νεύρο μπορεί να επηρεαστεί.

Όταν οι περιβάλλοντες ιστοί προκαλούν αυξημένη πίεση γύρω από ένα νεύρο μπορεί να εμφανιστεί ερεθισμός ή βλάβη του νεύρου. Οι περιβάλλοντες ιστοί μπορεί να είναι οστό, χόνδρος, μύες ή τένοντες.

Κοινές αιτίες είναι ο τραυματισμός, η επί μακρόν κακή στάση του σώματος, η παχυσαρκία, η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, η αρθρίτιδα και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κυρίως στην περιοχή του καρπού (πληκτρολόγηση και χρήση ορισμένων εργαλείων) που επηρεάζουν συγκεκριμένα νεύρα ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η αίσθηση καψίματος, το μούδιασμα και ο πόνος που συχνά περιγράφεται σαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Αρχικά τα συμπτώματα αυτά έρχονται και φεύγουν αλλά με τον καιρό γίνονται περισσότερο επίμονα.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί μυϊκή αδυναμία και αν η βλάβη δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα μπορεί να επηρεαστούν οι μύες τόσο σε μέγεθος όσο και σε λειτουργία.

Συχνές περιοχές που εντοπίζονται τα "πιασμένα νεύρα" είναι ο αυχένας (όπου τα συμπτώματα εντοπίζονται στο χέρι και στον ώμο), η μέση (όπου ο πόνος ταξιδεύει από τη μέση στο πόδι και κυρίως στην πίσω πλευρά του) και ο καρπός (όπου το μυρμήγκιασμα αφορά κυρίως τα δάκτυλα των χεριών).

Για τη διάγνωση συνήθως αρκεί η προσεκτική λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση.
Αναλόγως των ευρημάτων μπορεί να απαιτηθεί ηλεκτρομυογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Η αντιμετώπιση του πιασμένου νεύρου είναι κυρίως η ξεκούραση της προσβεβλημένης περιοχής.

Θα πρέπει να σταματήσετε τις δραστηριότητες, οι οποίες επιδεινώνουν την κατάσταση και αναλόγως της περιοχής μπορεί να χρειαστεί να την ακινητοποιήσετε.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν και ενέσεις κορτικοστεροειδών.

Η φυσιοθεραπεία βοηθάει καθώς γίνονται ασκήσεις που ενισχύουν και τεντώνουν τους μύες στην περιοχή και ελαττώνουν την πίεση που ασκείται στο νεύρο.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτηθεί όταν δεν υπάρξει ανταπόκριση στη συντηρητική και φαρμακευτική αγωγή, με στόχο να αποσυμπιεστεί το νεύρο.

Η πρόληψη περιλαμβάνει τη διατήρηση σωστής στάσης του σώματος, εφαρμογή ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατάσεων των μυών, διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και περιορισμός των επαναλαμβανόμενων κινήσεων, οι οποίες αν γίνονται πρέπει να γίνονται με συχνά διαλείμματα.


Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Πηγή: iatropedia.gr

Σου άρεσε το άρθρο; πάτησε like!By IRINA on 4:04 μ.μ.. Filed under . Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Συμβουλές για να ξεπιαστείτε!"

Leave a reply

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

    Το Αρχείο μας

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Θέλετε δικό σας ραδιοφωνικό σταθμό; Σπάστε το φράγμα των FM και ακουστείτε σε όλον τον πλανήτη. Μήπως θέλετε να δημιουργήσετε ένα web radio με το δικό του ξεχωριστό site;

Ακούστε τον καιρό live

Μία προσφορά του www.k24.grΕλα και εσύ στην παρέα μας!

Κάντε εγγραφή...

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε ένα καθημερινό email με όλες τις νέες αναρτήσεις


(Μην ξεχάσετε να πατήσετε στο link ενεργοποίησης που θα σας στείλει η Google)

My banner

Image and video hosting by TinyPic

Αναγνώστες