Headlines
  • twitter
  • facebook
  • google plus
  • linkedin
  • rss feed
  • email
Published On:18 Απριλίου 2016
Posted by IRINA

Ελληνικά βότανα: Το μυρωδικό που προστατεύει από καρκίνο και διαβήτη

Το να χρησιμοποιείτε βότανα και μπαχαρικά στην μαγειρική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την γεύση και την εμφάνιση ενός πιάτου χωρίς την προσθήκη νατρίου (αλάτι), αλλά και ένας εξαιρετικός τρόπος για να πάρετε πρόσθετες θρεπτικές ουσίες και σημαντικά οφέλη για την υγεία σας ταυτόχρονα.

Ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούμε εκτενώς στην μεσογειακή κουζίνα είναι και ο μαϊντανός.

Σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Θρεπτικών Συστατικών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τα 10 κλωναράκια μαϊντανού περιέχουν:


  1. 4 θερμίδες
  2. 0,3 γραμμάρια πρωτεΐνης
  3. 0,1 γραμμάρια λίπους
  4. 0,6 γραμμάρια υδατανθράκων
  5. 0,3 γραμμάρια φυτικών ινών και
  6. 0,1 γραμμάρια ζάχαρης

Επίσης παρέχουν:


  1. το 205% της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ
  2. το 22% της βιταμίνης C και
  3. το 17% της βιταμίνης Α

Βότανα: Οφέλη του μαϊντανού για την υγεία του ανθρώπου

Πρόληψη του καρκίνου

Η μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που περιέχει ο μαϊντανός, έχει αποδειχθεί ότι έχει χημειοπροληπτική επίδραση για τον καρκίνο του δέρματος. Οι γλυκοπατάτες, ο μαϊντανός, τα μαύρα φραγκοστάφυλα και τα βακκίνια (είδος μούρων) είναι μεταξύ των τροφών με την υψηλότερη συγκέντρωση μυρικετίνης ανά 100 γραμμάρια.

Ο μαϊντανός περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, οι οποίες παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν έχετε την τάση να ψήνετε τις τροφές σας στη σχάρα και να τις “καρβουνίζετε” αρκετά, φροντίστε να τις συνδυάζετε με πράσινα λαχανικά για να “ακυρώσετε” αυτά τα αποτελέσματα.

Επίσης, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μαϊντανό, γνωστή ως απιγενίνη, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος ενός όγκου σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, σε μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει πως η απιγενίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη μη τοξική θεραπεία για τον καρκίνο στο μέλλον.

Πρόληψη του διαβήτη

Η μυρικετίνη έχει επίσης αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της στην θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη. Έρευνες τύπου “in vitro” σε ζώα έδειξαν ότι η μυρικετίνη μπορεί να μειώσει την συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα, καθώς και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Πηγή: iatropedia.gr

Σου άρεσε το άρθρο; πάτησε like!



By IRINA on 8:53 μ.μ.. Filed under , . Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Ελληνικά βότανα: Το μυρωδικό που προστατεύει από καρκίνο και διαβήτη"

Leave a reply

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

    Το Αρχείο μας

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Θέλετε δικό σας ραδιοφωνικό σταθμό; Σπάστε το φράγμα των FM και ακουστείτε σε όλον τον πλανήτη. Μήπως θέλετε να δημιουργήσετε ένα web radio με το δικό του ξεχωριστό site;

Ακούστε τον καιρό live

Μία προσφορά του www.k24.gr



Ελα και εσύ στην παρέα μας!

Κάντε εγγραφή...

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε ένα καθημερινό email με όλες τις νέες αναρτήσεις


(Μην ξεχάσετε να πατήσετε στο link ενεργοποίησης που θα σας στείλει η Google)

My banner

Image and video hosting by TinyPic

Αναγνώστες